Dull boy Jack
En snabb titt på Platsbanken ger alltid samma känsla: Vad ska vi med alla dessa jobb till?
Det finns inte för få jobb i Sverige. Det finns för många.
Av fel sort.
Fel sort, inte bara för att jag inte är utbildad portföljförvaltare (nej, det är inte som när Mannen fick hålla i min väska under Temperance Movement-konserten), redovisningsekonom, beräkningsingenjör, marknadsområdesadministratör eller kock på allsköns köttrestauranger.
Inte heller för att jag är helt ointresserad av att bli delgivningsman, erfaren helpdesktekniker i Stugun, kundtjänstmedarbetare med säljprofil eller jultomte.
Det finns för många draveljobb. Och ovanstående är bara några lediga platser just nu i Östersund. Tänk då på alla jobb som är upptagna. Det har jag tjatat om förut, men tjera nån vad många onödiga arbeten det finns. Som förstör miljön, människors hälsa och hela livet. Och som inte för världen framåt ett dugg, utan bara rätt ner i en giftig avfallsgrop.
Mantrat är att vi måste ha en massa jobb för att världen ska gå runt. Visserligen går världen inte vidare bra runt just nu när vi har alla de där hittepåjobben, men det är ju för att folk gnäller för mycket över att bli förgiftade av klädkemikalier, iPhonemetall-letning i trånga gruvor, köttfabriksutsläpp och annat som man får lov att stå ut med om det ska bli nån barrunda på fredagar.
Tänk om vi skulle tänka tvärtom? Om vi kunde föreställa oss att folk jobbade med vettiga saker? Det är en hel del yrken som behövs, men som kommer i skymundan av allt hamburgerstekande, telefontillverkande, arbetsmarknadsministrande och bankdirektörsjobbande.
Om vi skulle ta och ställa om köttproduktionen till något smartare, till exempel. Då skulle en massa hårt jobbande bönder få arbeta med något riktigt vettigt istället för att tära på jordens resurser bara för att folk kräver korv på bordet.
För att ställa om köttproduktion till vegetabilieproduktion behövs till exempel folk som utbildar köttbönder till att bli grönsaksbönder, folk som hjälper bönderna att omplacera korna till reservat där de (korna) får gå ute och beta och hålla landskapet öppet (vilket vore bättre att få EU-bidrag för, än att få det för mjölkproduktion, som bönder tydligen inte kan leva på i alla fall), folk som utbildar i ekologisk produktion och så vidare.
Att anställa människor för att tänka miljövänligt, är det mer ologiskt än att anställa folk för att förstöra miljön? Sedan måste vi kanske vänja oss vid den hiskeliga tanken att det inte är nyttigt att jobba så mycket som vi gör idag. Att vi är skyldiga världen och framtida generationer att ta en paus och tänka efter vad som egentligen är viktigt.
Att liksom vara lite FLEXIBEL I ARBETSMARKNADstänkandet.
Kommentarer
Trackback