1 maj 2014

 
 
 
 

För bövelen, osv.

 
Och så kom det sig att en journalist i högertidningen Dagens Nyheter fick för sig att skriva en text om att näthatarna är stackars proletärer som inte vet bättre än att gå med i Sverigedemokraterna och att det är alla andras fel som har stött ut dem och hånat dem för att de skriver felstavade dödshot i tid och otid.
 
Och så kom det sig samtidigt att det svartnade för min blick. Och den heliga vreden tändes. 
 
Arbetarklassen är inte ett enda stor brölande massa som bara vill slå neråt. Arbetarklassen är inte ens en homogen grupp som beter sig så som journalister i rikemanstidningen Dagens Nyheter tror att den beter sig. Arbetarklassmänniskor är inte ouppfostrade idioter som skyller sin taskiga sits på andra som har det ännu sämre och därmed per automatik röstar på SD. Arbetare kan både läsa och skriva. Det finns arbetare som inte kan läsa och skriva, precis som det finns folk ur andra samhällsklasser som inte kan läsa och skriva. De flesta människor är rätt kassa på att både läsa och skriva överhuvudtaget, eftersom läsning och skrivande är ett bortprioriterat område i högervindarnas skolSverige. (Detta pga högerspöken i skolbestämmarklubben fått för sig att läs- och skrivkunnighet är en flumkunskap som står i vägen för RIKTIG kunskap, dvs MVG i matte och NO. Och Entreprenörskap och Gott Uppförande)
 
Jag är född i en arbetarfamilj. Jag är uppväxt med värderingar om allas lika värde och att rasism är fel. Jag har fått lära mig att det inte är skamligt med utbildning och att det baske mig inte är något som bara höginkomsttagare ska hålla på med.
 
Själva arbetarrörelsens kärna är att de som är utsatta ska hålla ihop och att man ska förändra samhället i positiv riktning. Jag håller inte med arbetarrörelsen om att arbete dygnet runt är enda vägen till frälsning, men jag håller med om att man ska hjälpas åt för att förbättra villkoren för de sämst ställda.
 
Arbetarrörelsen och rasismen är varandras motpoler. Folk har inte arbetat livet ur sig för att fascistnissar ska ta över världen. Den som använder sin klasstillhörighet som ursäkt för att bete sig som en skitstövel behöver lära sig veta hut, inte få nån slags tycksyndom-klapp på kinden av en DN-journalist.
 
Att som DN-skribenten klumpa ihop arbetarklassen i en lättkränkt och oförståndig massa är rent klassförakt. En kränkt vit man är en kränkt vit man, oavsett samhällsklass. Den som skyller sina  förtryckaråsikter på sin livssituation är inskränkt och självgod, vare sig den personen är långtidsarbetslös eller partiledare för SD. 
 
Den som röstar på ett rasistiskt parti och/eller dödshotar kvinnor för att de existerar eller lägger sig i andras sexuella läggning eller sysslar med annat förtryckarfuffens gör det på grund av två orsaker: för att hen lider av en känsla av underlägsenhet och/eller överlägsenhet. Det har inte med inkomstnivå att göra. Det har med bristande folkvett, självbild och empati att göra. 
 
Så kom inte och säg att det är nån annans fel att folk röstar brunt. Visst har Alliansen sopat mattan för de högerextrema, genom att normalisera rasism och uppmuntra folk att se ner på varandra. Och kanske nån vänstervriden streckgubbe har hånskrattat åt en stackars SD:are som sitter på kammarn och svär över vad bedrövligt mycket feminister det finns men alldeles för få manschauvinister och att så fort det är dåligt väder är det invandringens fel. Det är ändå ingen ursäkt för att rösta på SD. 
 
Det är var och ens ansvar att inte välja att trampa på andra. Det är var och ens förbannade plikt att inte göra världen sämre. Det behöver man inte vara journalist på DN för att begripa.
 

Uppdrag granskning: Anonym bloggare vägrar ta ansvar för blogghistoriens bedrövligaste liknelse men säger till sitt försvar att den åtminstone är sann. Känsliga läsare ombedes hoppa över näst sista stycket, annars får de skylla sig själva å det grövsta.

 
 
Har man inget att säga ska man inget säga, det är ett enkelt motto. Men precis som de flesta andra principer är det tråkigt att leva efter. Precis som de flesta andra generaliseringar är det inte sant att de flesta principer är tråkiga.
 
Exempel på icke-tråkig princip: som nyinflyttad stockholmare bestämde sig min kompis för att heja på alla på vägen till jobbet.
 
Ett till exempel på icke-tråkig princip: en före detta kollega hade som vana (men jag kallar det princip för att inte stöka till själva upplägget på inlägget) att varje gång hen gick ut från Konsum ropa HEJDÅ! till all personal.
 
Ett exempel på en väldigt bra princip: att säga "men skärp er, pappskallar" till alla som inte riktigt vet om det är okej med nazism eller inte.
 
En mer konstruktiv men stört omöjlig princip: att få alla nazister att skärpa sig och sluta med nazisteriet.
 
Ett exempel på att inte ha mycket att säga: att rada upp en massa exempel istället för att ha något att komma med.
 
Jag har inte haft något att säga på väldigt länge, eftersom jag helt enkelt har blivit stum i både själ och hjärta och mest hjärna. Maniska fasen höll i sig så länge att jag hann inte skriva ett dugg eftersom jag var uppe på nätterna och bakade eller gjorde flödesscheman över världsförbättrande åtgärder eller mest diagram över hur sällan jag lyckas med saker och ting. Sedan gick maniska fasen över och då blir det inget gjort. Och i vilket fall är det väl ingen mening med att skriva en massa ord i en ruta på internet, när världen ser ut som den gör.
 
Å andra sidan har ju världen alltid sett ut på något sätt och ändå har jag skrivit saker, så det där är inget annat än en bortförklaring.
 
Som om jag skulle behöva förklara bort något. Det är väl ingen som knackar på dörrn och säger vänligt men bestämt att nu har det allt varit för lite skrivet på sistone. Och inte kommer det några kravbrev på att det måste bli fler streckgubbar annars stängs strömmen om tio dar.
 
Det är som det alltid har varit. Jag skriver bäst jag vill eller låter bli av samma anledning. 
 
Den som inte läser kan inte heller skriva, är en gammal (och falsk) lärarsanning. Jag har läst en enda bok i år och den har jag inte läst ut. Har börjat på en till, men den är det mest bilder i. Koncentrationsförmågan är bortfnasad som gammskinnet på självsprickehänderna efter fulvintern. 
 
Och på tal om det. Så har jag ingen koncentrationsförmåga. Jag upprepar eftersom du också har svårt att hålla fokus. I vilket fall är det ingen mening med koncentrationsförmåga, när det inte finns något kvar att koncentrera sig på. Jag är för gammal för att börja med balett och för ointresserad av allt annat. 
 
 
 
 

Plantskola.

 
 
Ozzy kom till mig i drömmen och jag frågade den viktiga frågan. 
 
Den där om introt.
Till den där låten. 
 
Hur gjorde ni för att få till det där soundet? frågade jag Ozzy.
Ozzy tittade på mig, med ögonen lysande av entusiasm.
- Vi doade! Genom bullaaaaaaaaaaaaaaar!!!
 
Så sa han, Ozzy. På svenska. Ozzy som alltid bara pratar engelska på TV och inte gett ut en endaste svensk sång med gubborkestern Black Sabbath, vad jag vet. Men det där kan ni kolla upp själva i brist på fritidsintressen.
 
Hur man doar genom bullar hann jag inte fråga, ty då var drömmen slut och Ozzy hade flugit in i någon annans huvud och gett svar på universums oklarheter.
 
Men sedan slog det mig. 
 
För det första. Jag har aldrig undrat särskilt mycket alls över det där introt. Det är inget särskilt märkligt med hur det låter. Det innehåller ett lustigt skrik att nynna till på bussen, det är väl inte mycket att fundera på. Men eftersom illvrålet tydligen kom sig av att de doade genom bullar blir det kanske lite tänkvärdare.
 
För det andra. Sången jag och Ozzy pratade om är Immigrant Song med Led Zeppelin. Varför fick Ozzy för sig att han varit med och spelat in den? Med bullar och allt? Det är möjligtvis så att jag (eller Ozzy) tänker ett snäpp för ofta på bakning.
 
Men det var inte det jag skulle skriva om. Istället skulle jag skriva om världen och krisen och fuldomen i vår kollektiva själ.
 
Det får inte plats.
 
 

Now ain't the time for your tears.

 
Plötsligt bor jag i ett land där många tror att det bara är rasisternas fel att folk röstar på rasisterna.
 
Som om rasisterna bara kom in en vacker (ful) dag och sa nä hörni nu tar vi och tar över här.
 
Som om inte extremhögern fått väldigt stor hjälp av heltvanligahögern med att göra hela landet missunsamt och misstänksamt och hårt och kallt och fått folk att sparka neråt istället för uppåt.
 
Som om inte mendetfårmanvälintesägaidethärlandet-partiet samlat väljare på grund av en slö och förvirrad vänster som inte ids lära sig marknadsföring för att nå ut till folk och kanske hellre borde enas istället för att hitta på en massa Life of Brian-falanger.
 
Som om inte fascistföreningarnas marschstövelbana blitt sopad av militärliberaler som hittat på ett skolsystem där lärare inte har tid att undervisa eleverna om farorna med odemokratiska rörelser. Eller nåt annat heller, för den delen. Lärare som inte hinner ge en gråtande elev en kram, eftersom det finns papper att fylla i och onödiga möten att sova sig igenom och betygsmallar att försöka begripa. Och den gråtande eleven struntar i att gå på lektioner där hen ändå aldrig blir sedd på grund av alla stressade vuxna och hittar istället ett parti som fångar upp ledsna personer för att få dem att omvandla sin gråt till hat.
 
Som om det inte vore vårt eget fel, som låtit SD hållas.
 
Plötsligt bor vi allihopa i ett land där det är helt normalt att rösta på rasisterna. Och att strunta i vilka som egentligen har gjort det helt normalt.
 
 
 
 
 
 

-

 
 
 

RSS 2.0