Ett löfte är ett löfte

 
 
 
 
 
 
 

Rätt åt na

 
 
 
 
 

Tröjorna som jag aldrig iddes göra på riktigt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glappet

För att inget skulle bli fel när jag bytte a-kassa ringde och mailade jag båda mina a-kassor för att få klarhet i reglerna. De försäkrade mig om att det var hur enkelt som helst och att inget skulle gå fel.
 
Det som kan gå fel är att det blir ett glapp mellan utträde ur den gamla a-kassan och inträde i den nya a-kassan och då tappar man all tid man varit med i gamla a-kassan och måste börja om från början och blir utan pengar i ett år och det är 365 dagar, det, bara vips sådär. 
 
Men så fel skulle det alltså inte bli, sa båda a-kassorna, så länge som jag gjorde som de sa. Alltså gjorde jag som de sa. Det vore ju onödigt att tappa all rätt till ersättning i 12 månader, tycker vi ju allihopa.
 
Jag skickade in rätt handlingar i rätt tid och sedan blev det tyst. Sådär tyst så att man vill ropa till båda a-kassorna "Men vad håller ni på med egentligen, det är väl inget fuffens? Lägg bort tändstickorna!".
Men så kan man inte ropa till a-kassorna, de är ju för bövelen myndiga båda två.
 
Men ändå. Jag kunde inte låta bli. Jag ringde till den nya a-kassan  och frågade vad som tog sådan tid, jag hade ju inte fått något besked om att jag var med i deras a-kassa än.
 
"Näej, vi har gjort avslag på din ansökan", sa den nya a-kassan.
"Ni har vaddå?" sa jag, som inte trodde att man kunde bli nekad inträde i en så fruktansvärt impopulär klubb.
"Ja, du får inte vara med i vår a-kassa, för du jobbar ju inte inom vårt yrkesområde", sa den nya a-kassan.
 
Jag blev tyst, sådär tyst som jag bara blir när jag inte begriper ett endaste dugg.
 
"Fast vänta, det verkar ha blivit fel, för det står ju på din ansökan här att du ju visst jobbar inom vårt yrkesområde", sa den nya a-kassan.
 
 Vad skulle jag säga? Att jotack jag vet vad jag jobbar med och är redan med i deras fack och betalar riktiga pengar i medlemsavgift och är med i deras fack eftersom jag blev rekommenderad av deras fack att gå med i deras fack eftersom de kollade upp att jag arbetar inom deras yrkesområde och hur i hela helskotta är det då möjligt att jag inte kan vara med i a-kassan? Nej, så får man inte gå an på telefon.
 
"Öh...", sa jag.
 
"Vi får rätta till det här", sa den nya a-kassan. "Vi har dock skickat ut ett brev till dig om avslag, men vi rättar till det här." (Detta brev kom en vecka senare och då hade det varit kört att ens försöka rätta till något, men det ska vi inte tänka på mitt i denna muntra berättelse.)
 
Och så tänkte jag andas ut.
 
"Fast vi har inte fått någon information från din gamla a-kassa om att du har gått ur den", drämde den nya a-kassan till med. 
 
"Men det har ju jag fått", sa jag.
 
"Aah, fast inte vi", sa den nya a-kassan. "Vi hämtar in informationen elektroniskt".
 
Exakt på vilket elektroniskt vis de hämtar sin information frågade jag inte. 
 
"Jag har ju fått ett mail från dem om att jag gått ur", sa jag.
 
"Fast vi måste kunna hämta informationen ELEKTRONISKT och vi kan inte se någon sådan information här", sa den nya a-kassan.
 
"Men kan du lova att det inte blir något glapp ändå", sa jag.
 
"Ja, det ska inte bli nåt glapp", sa den nya a-kassan.
 
Ett par dagar senare ringde jag och kollade att de fått rätt info från min gamla a-kassa. 
 
Det hade de inte. Då mailade jag min gamla a-kassa. De hävdade att det ju "kan ta ett tag". Men det ska inte bli nåt glapp, inte.
 
Efter en vecka fick jag ett brev från mitt nya fack om att de inte har någon information om att jag är med i någon a-kassa och jag måste vara med i en a-kassa, jöh.
 
Jag ringde nya a-kassan och frågade vad det är frågan om. 
 
"Oj, jag hittar inget om dig här", sa nya a-kassan. "Eller jo, vänta, där står det något. Du har gått ur din gamla a-kassa och ska gå med i våran, ja. Just det."
 
Just det.
 
"Jamen, då fixar jag det.", sa den nya a-kassan.
 
"Då blir det inget glapp, va?", sa jag.
 
"Nej, det är fixat nu! Du får tillgodoräkna dig över 10 års medlemskap och det blir inget glapp".
 
Där hade vi kunnat korka upp champagnen, nya a-kassan och jag. Och oat hela natten och blitt de bäschta bäschta vännör och kanske vaknat upp i nån krusbärsbuske i Krångede med varandras namn tatuerade tvärsöver våra pannor dagen därpå.
 
Idag fick jag ett brev från Försäkringskassan (tre kassor i samma story, det MÅSTE ju bara bli bra).
 
Försäkringskassan berättar att de tänker sänka min halvtidsersättning till hälften, eftersom jag tydligen har gått ur min a-kassa. De tänker dessutom inte betala ut någon ersättning alls förrän jag har protesterat mot det hela och förklarat vad som egentligen har hänt. Är jag inte riktigt klok, heller? Gå ur a-kassan? Fattar ju minsta unge att det inte blir några pengar då! Med vänliga och väldigt besvikna hälsningar, Försäkringskassan.
 
Jag ringer Försäkringskassan. Försäkringskassan säger att japp, jajjamensan, det stämmer, det. Det blir inga pengar först och sedan blir det bara pyttelite pengar, eftersom jag gått ur a-kassan.
 
"Men jag har ju gått med i en NY a-kassa", säger jag.
 
"AHA, har du BYTT a-kassa?!" säger Försäkringskassan.
 
"Det kan du hoppa upp och sätta dig på", säger jag. Typ.
 
"Aah, fast vi har inte fått nån information från din NYA a-kassa om att du har gått med. Och vettu, det kan ta tid sånt där. De är inte alltid så snabba. Och vi kan inte betala ut några pengar förrän de har hört av sig."
 
"Finns det nåt jag kan göra själv", frågar jag Försäkringskassan.
 
"Du kan ju ringa din a-kassa och be den skynda sig", säger Försäkringskassan.
 
Men min a-kassa har redan hittat någon annan att fylleramla ner i krusbärsbuskar med och där ligger de tillsammans med champagne i håret och skrattar åt vilket glapp det kan bli.
 
 
 
 

Idol-hands are the Devil's playthings: Hyllning till D. Liljemark

 
 
 

RSS 2.0