I dessa tider.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen favorit, men en repris.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tackålov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Simultanförmågan

På Facebook cirkulerar en text som går ut på att man ska säga ifrån varhelst förtryck uppstår. Det är ju fint och bra. Inte helt lätt att göra, men fint och bra om man lyckas. 
 
Och nu kommer en helt ovetenskapligt påstående: 99 procent av de som gillar den där texten tycker att man inte ska säga ifrån vid djurförtryck, för nåt förtryck måste vi väl ändå få ha kvar här i världen när allt annat blitt så himla oförtryckt.
 
De flesta som säger att de är djurrättsaktivister får höra "men är det inte viktigare att bry sig om...(valfritt ämne som inte har att göra med djur som far illa)?". Ni som inte tror mig får titta på en streckgubbebild som jag ska leta fram när jag har tid över.
 
Det är tydligen helt OK att tycka att djur ska utnyttjas, även inom så kallade "upplysta" kretsar. Det finns antirasister, feminister, gayaktivister, amnestymedlemmar och andra förtrycksmotståndare som ändå gärna äter pölsa eller äggstanning så fort tillfälle ges. Och det är såklart inte konstigt, eftersom alla är som folk är mest. Det är vi ju allihopa. Men ändå.
 
Det blir kortslutning i hjärnan hos många när de får höra att man kan bry sig om BÅDE djurrätt och människorätt. Att det liksom är samma sak. Särskilt jobbigt blir det om man säger att även människor mår bra av att djuren får det bättre. Det är då alltid någon som tänker att de där grisjävlarna och ligistgässen då inte ska få ta mitt jobb och hela min pension och gifta sig med min fru för så blir det om vi slutar ha djureländena instängda i små bås. 
 
Alltså: det går utmärkt att jobba emot djurförtryck samtidigt som man engagerar sig i människofrågor. De båda är till och med en förutsättning för varandra. 

Andra saker som går att göra samtidigt:
 
- Vara emot pedofili OCH mobbning
- Vara emot rasism OCH tvångssterilisering
- Vara emot diskriminering OCH ofrivillig könsstympning
- Vara emot tidelag OCH dödsstraff
- Vara emot att sjuka och arbetslösa blir bestraffade OCH att vara emot att folk stänger in kattungar i sopsäckar och slänger dem i sjön
- Tycka om BÅDE boken och filmen
- Tycka om BÅDE päronpaj och kladdkaka
- Tycka om BÅDE sig själv och andra
 
 

RSS 2.0