Inget mer att tillägga

 
 
Och så kom det sig att det blev en försynt, kostymklädd bankman i övre medelåldern som knockade alla med att säga allt som behöver sägas. Den som inte lyssnar missar självaste livet.
 
 

Personliga val

Att spruta det livsfarliga växtgiftet hormoslyr i naturen: personligt val före 1978
 
Att langa sprit till minderåriga: personligt val före 1981
 
Att dumpa radioaktivt avfall rätt ut i havet: personligt val före 1993
 
Att slå barn: personligt val före 1979
 
Att ägna sig åt hets mot folkgrupp: personligt val före 2003
 
Att våldta sin partner: personligt val före 1965
 
Att förgripa sig sexuellt på djur (tidelag): personligt val än så länge (förbud på gång)
 
Att äta djur: personligt val än så länge
 
 
 
 
 

Kvinns of the stone age. Och gubbar.

Igår träffade jag en person som på allvar var glad över att köttätandet ökar. Personen har veganer i familjen och dessa familjemedlemmar äter tråkiga saker, vilket gör att personen anser att veganer är tråkiga. Jag lät bli att säga att med den logiken är köttätare extremt äckliga. Eftersom personen är en myndighetsperson ville jag inte bli alltför personlig. Istället sa jag bara att personen nog råkat ut för ett vegantrauma och att vegomat är allt annat än tråkig. Personen log överseende. Jag dämpade min impuls att bjuda personen på middag, eftersom personen är en myndighetsperson.


Det konstigaste med att vara vegan är att upptäcka inskränkthet hos andra människor. Jag är också inskränkt och blir lika paff varje gång jag upptäcker hur lite jag vet om saker, så jag borde vara van vid att möta även andras fördomar. Det är jag inte. När folk säger att de inte kan äta vegetariskt eftersom de inte tål brysselkål eller att stenåldersmänniskor ska vara våra kostförebilder, då blir jag helt förskräckt. Och stum. Var får alla dessa människor sina idéer ifrån? Fanns det på stenåldern en ärkevegan som bara åt gräs och dog efter en månad och fick alla andra stenåldersnissar att sprida ut att alla veganer bara äter gräs och dör efter en månad och dessutom hade veganen konstiga kläder på sig och kunde inte ens tänka sig att ta en bit choklad till kaffet och slappna av litegranna? Och sedan har den historien spridit sig genom generationer och till slut hamnat hos vuxna, utbildade människor som på allvar tror att veganism betyder späkning?


Det är självklart varje vegans ansvar att se till att folk får upp ögonen för vad veganism verkligen innebär, men det borde även ingå i varendaste hemkunskapsundervisningsplan att lära ut att man inte alls behöver äta djur i dagens samhälle och att vegetarisk mat är näringsrik, god och jäkligt bra. Och alla föräldrar som bråkar över att barnen måste äta grönsaker istället för döda kossor borde erbjudas fantastiska vegokurser, precis som föräldrar som inte kan hjälpa barnen med matteläxan erbjuds fantastiska mattekurser i skolans regi.


Som vegan ska man gärna vara förstående och trevlig och stå ut med bisarra uttalanden som "jag tolererar ditt val", som om köttätande är något överlägset och fint och att man ska bli klappad på huvudet och "tolererad" när man försöker åstadkomma en positiv förändring. Det är väldigt svårt att hålla god min ibland. Ofta stöter jag på välvilliga och intresserade människor, som faktiskt vill veta hur de kan få in mer vego i sitt liv. Ändå är det mötena med totalt oupplysta och självgoda människor som biter sig fast. Det är dessa personer som styr världen.


Och allt är den där gräsätande stenåldersmänniskans fel.Stora puckon klarar allt

Nu står streckgubbarna utställda på Kramfors kommunbibliotek till den sista juni och jag ska påbörja nästa bok, som plötsligt har blivit två böcker. Båda hänger mig i byxbenen och tjatar om att få bli till först, men jag säger bestämt nej till bägge. Här blir det inget skrivet eller ritat förrän jag skaffat mig en rejäl inkomst. Min plan var ju att starta ett företag och hamna överst på Svenskt Näringslivs gullelista, men det gick i stå. Den här gången är det inte ens Arbetsförmedlingens fel. De har ännu inte svarat på min ansökan om starta-eget-bidrag. De sitter nog mest och funderar över hur i hela friden jag har tänkt att få ihop kalkylen. Det gör jag med. Eftersom man måste tjäna grova pengar som frilansare för att överleva ser det inte så hoppingivande ut när jag beräknat att inte tjäna en endaste grov peng från början. Dessutom kan jag inte räkna och det är något slags minus när man ska ha enskild firma. Mitt motto, "större puckon än jag har klarat av detta, så varför skulle inte jag kunna?" borde hålla även för att starta eget, men där hade jag fel.


Imorgon ska jag gå på Arbetsförmedlingen och göra dem besvikna. De som hade hoppats och jublat och skålat och kastat blankettkonfetti på varandra och till och med börjat hjälpa folk att hitta jobb, så glada har de varit, bara för att jag äntligen skulle lämna dem ifred och bli egen företagare. Istället ska jag nu säga att det blir ingen knytblus för mig, för jag tänker återgå till att vara professionell arbetslös. Det innebär inte alls något jobb för dem egentligen, om de bara låter mig vara, så jag kan leta arbeten ifred. Jag tänker inte ens begära en höjning av min a-kasseersättning, eftersom regeringen vill att vi alla hjälps åt med att hålla igen såhär i kristider. Såhär i kristider höjs dock statsministerns lön ännu en gång, men det är för att annars kommer statsministern inte ha råd att köpa en endaste grej och då kommer Greklands ekonomi att gå under ännu mer och då kommer alla sjuka och arbetslösa i Sverige att bli tvungna att deporteras till Grekland för att tvångsjobba upp den dära ekonomin för alla måste hjälpas åt eller åtminstone de som inte har något speciellt annat för sig och snacka om att statsministern har annat för sig för han måste faktiskt fundera över vad han ska göra med alla nya pengar i månaden.


H


Med entreprenörsandan i halsen

Jag skrev för ett tag sedan om att jag kanske ska starta eget. Det är dock ett stort hinder på vägen. Jag är rädd. Väldigt rädd. Det finns nämligen ett drag hos företagare som jag absolut inte vill drabbas av själv: oföretagsamheten.


Företagare, politiker och näringslivslobbyister hallelujar ofta omkring på gator och torg med sitt favoritmantra: "Företagare löser problem!". Man får liksom en bild av att dessa människor inte ser några svårigheter utan gärna ställs inför utmaningar.


Det är helt fel.


Entreprenörer och deras anhängare lider av svår oföretagsamhet. Det finns inget värre i en näringsidkares värld än att ställas inför tvånget att ändra något i verksamheten. Då snurrar det i huvudet, luften försvinner och hela universum klättrar likt en ogripbar vägg allt närmare den lilla företagaren tills hen inte kan tänka längre.


Särskilt gäller detta storföretag inom jordbruk och kemtekniskt område. När de kritiseras för att vara djurplågare, miljöförstörare och allmänt hälsofarliga hamnar de i känslomässig kris: "Åhnej! Vi kan inte ändra på vår företagsidé! Vi har inga andra idéer! Om inte vi får fortsätta med det vi gör kommer alla jobb att försvinna och jorden går under! Fatta!".


Det finns inte ett spår av kreativitet inom dessa näringar. Det enda de kan ta till är att skicka ut köttlobbyister eller betalda giftforskare som ska övertyga (hota) politkerna så att de inte lägger fram några lagförslag som kan skada deras bräckliga lilla miljardverksamhet. De kan aldrig någonsin tänka sig att tänka om. Att fundera ut ett sätt att tjäna pengar på något vettigt, som inte förstör livet för folk och djur, det förmår inte företagarnas outvecklade små hjärnor.


Att tänka utanför ramarna är omöjligt för läkemedelsjättar och köttfabrikanter. De kan aldrig någonsin sadla om, eftersom de inte förstår ordet "utveckling". För dem är det bara raka spåret framåt, oavsett hur många liv som offras. De är totalt handlingsförlamade när det gäller att göra något bra.


Jag är rädd för att bli sådär imbecill om jag startar firma. En entreprenörszombie som bara vill åt folks lättätna hjärnor. Visserligen går min affärsidé inte ut på att sälja leverpastej eller Alvedon, men så var det säkert inte för de andra företagarna från början, heller. Det börjar med jultidningar och slutar med Armaggeddon.


Ungefär så tänkte jag att jag skulle säga när jag ansöker om starta-eget-bidrag.


Hem & Skola


SynergieffektKanske kan vi östersundsbor lära oss av min hemstad Kramfors, där kulturen och idrotten står i fin samklang med varandra.


RSS 2.0