Stora män, små idéer

- Jaha, tills idag skulle ni alltså ha kommit på ett sätt att lösa arbetslösheten. Är det någon som...

- Jag kan! Fråga mig, mig, mig!

- Oj, vad bra att du är ivrig, Fredrik! Vad har du att säga?

- Jomen, såhära: man kan ju tvinga arbetslösingarna att gå iväg till hittepåjobb, liksom.

- Det låter intressant, hur menar du nu?

- Jomen, såhära: man säger att hallå hörni, nu måste ni jobba med det hära jobbet som inte finns!

- Men fröööken! Det där låter ju jättejättedumt!

- Vänta lite, så får Fredrik prata färdigt. Alla ska få berätta hur de har tänkt så småningom. Fortsätt, Fredrik.
 
- Jomen, eller, nu glömde jag ju vad jag skulle säga! Hon avbröt mig ju, fröken!

- Ta det lugnt, Fredrik. Berätta hur du hade tänkt att de arbetslösa skulle gå med på att jobba på jobb som inte finns.

- Jo feratte annars fårom inga pengar, haha!

- Men kan man väl inte göra, Fredrik?

- Jo feratte arbetslösingarna får inga pengar, haha!

- OK. Man ska tvinga dem att jobba med något som egentligen inte finns, annars blir de utan pengar. Varför måste de göra något som inte behöver göras?

- Jameh, annars görom junte nåt för samhället, ju!

- Och hur menar du nu? Vad gör de för samhället när de måste utföra sysslor som det inte finns något behov av?

- Ameh...

- Haha, Fredrik fattar inte frågan!

- Tyst med er! Låt honom få tänka efter. Nå, Fredrik, på vilket sätt är det bra för samhället att folk gör meningslösa saker?

- Men annars görom junte någe alls! Folk som jobbar gör ju någe, ingen får ju göra ingenting ju!

- Och vad får dig att tro att de inte gör något alls bara för att de vägrar att jobba med meningslösa saker utan att få riktig lön?

- Ameh... Jag skulle varje fall inte göra någe.
 
- OK, så bara för att du, Fredrik, inte kan ta dig för något om det inte är lönearbete, så tror du att resten av Sveriges befolkning är lika handlingsförlamad?

- Ameh...

- Och varför kan de inte lika gärna få pengar för att göra ingenting istället för att göra något som är helt värdelöst?

- Jamen, hallå, man kan junte få betalt om man inte jobbar, heller.

- Men de jobbar ju ändå inte om det inte är riktiga arbeten, eller hur?

- Jamen, fatta, det är ju varje fall liksom någe som man måste göra, för att alla andra som jobbar måste ju göra nåt hela dagarna som de inte vill göra, och då ska arbetslösingarna också göra det.

- Så de som är arbetslösa ska straffas för att de är arbetslösa?

- Jaa! Straffas! Straffas! Pow! Boom! Kapoff!

- Och på vilket sätt blir samhället bättre då?

- Asså...

- Kommer det att bli fler riktiga jobb om de arbetslösa tvingas syssla med dumheter istället för att få chansen att söka valfritt arbete i lugn och ro?
 
- Meh...

- Kommer de arbetslösa att få kraft och mod att ta sig ut på arbetsmarknaden om de tvingas till förnedrande sysselsättning?

- Jameh, de måste ju lära sig å skämmas för att de är utan jobb, ju!

- Fredrik, det verkar inte som att du har gjort läxan ordentligt. Dina svar är inte så genomtänkta.

- Öh, det var faktiskt inte jag!

- Hur menar du?

- Det var inte jag som kom på hela grejen, det var Anders och Hillevi som sa att jag skulle säga sådära!

- Det blir kvarsittning för dig, Fredrik!

- Haha, Fredrik får kvarsittning!

- Tyst, Jan, det kan bli du nästa gång!

Höstkänning

Psykologen frågade om jag ville komma på ett möte till. Jag sa att det kunde jag väl, eftersom jag inte ville göra henne besviken. Sedan bestämde jag mig såklart för att avboka tiden på Internet. Jag är en sådan som gör slut genom att skicka en kompis med en lapp.


Pressbyrån har börjat sälja vegansk korv i Göteborg. Visserligen ligger veganska korven och säcklas ner av djurkorvssvett på samma grill, men Verklighetens Folk vill äta slaktavfall, det måste man ju respektera. Precis som man måste respektera tidelag, häststympning, tuppmalning och annat som Sveriges befolkning ropar efter.


Hösten är myspysslandets årstid, så här kommer några fina tips att gosa på med när mörkret, löven och humöret faller:

- Dressera fåglar till att bajsa på alla som bär rävmössor.

- Gå in på Arbetsförmedlingen och ropa "Jobba, jobba, jo-oobba!"

- Gör jättemycket chokladkola, slå in i fint papper så det blir som små paket och skriv "Ät!" på paketen. Följ sedan instruktionerna.

- Bestäm dig för att alla dagar är fuldagar och tävla mot dina medmänniskor om vem som kan vara minst estetiskt tilltalande. Ge dig själv en flaska vin varje gång du vinner.

- Ring upp ett telemarketingföretag och ställ några personliga frågor som du spelar in och spelar upp för dem igen.

- Gör ett vackert collage av dina kassakort och skicka till kulturministern. Hon tycker att underhållning och kultur är samma sak, så där får hon lite konst hon förstår.

- Vänd kappan efter vinden. Det kan ta en hel dag. Ge dig själv en flaska vin som tröst.

- Skaffa dig en rimlig träningsförebild. Skippa Dolph, testa Roseanne Barr istället.

- Gå med i ett band. Utan att låta övriga bandmedlemmar veta det förrän det är dags för spelning.

- Klä dig i kottar och spika upp dig själv på ytterdörren, som en vacker hälsningskrans åt till exempel Jehovas Vittnen.

- Gör ett scrapbookvykort av grisbajs, bitskador och blodigt strö, som du hittat på närmsta misskötta grisfarm.
Skicka till jordbruksministern och fråga hur det var med det svenska djurskyddet.

- Tänk på ingenting och ring SVT för att berätta om din nya programidé.

- Gör en liten lerfigur av Jan Björklund och glöm bort den i torkskåpet.

- Fundera på hur stort universum är.Bli-låtet

Jag skulle ju gå ur facket, men så kom det annat emellan. Dolphboken har nämligen inte kommit till biblioteket ännu, så jag ramlade ner i apati och grämelse ett tag. Sedan blev jag på bättre humör när jag såg Israel Nash Gripka och hans kompande killar i kavaj i torsdags och då hade jag definitivt inte tid att skicka göreslutbrev till Kommunal. I publiken fanns en medlem ur Hoven Droven och jag tänkte ett tag att nu vore det väl på sin plats att jag säger till honom på skarpen att orkestern hanses försvårar min löpträning genom att spela i takt jag inte kan springa i, men jag lät bli.


Men Kommunal. Jag får lite separationsångest. Tänk om de blir ledsna för att jag bryter med dem? Tänk om de säger "jaha, och vem tror du vill ha dig då?" och så sprider de ut till alla andra fack vilken usel medlem jag är och så får jag inte chans på ens Alfakassan till slut.


Nog bäst jag väntar tills Dolphboken kommer, så jag kan försvara mig.Bara bra, tack

Tack vare Vegologi fick jag häromdagen höra Tori Amos nya skiva Night of Hunters. Det går inte att beskriva hur bra den är. Hör den själva och bli helt omkullvälta av storhet och perfektion och känn hur något kan vara både pretentiöst och bokstavligen våldsamt underbart. Eller så kan man som Mannen påpeka lite försiktigt att "allt låter väl ganska likadant" och då har man helt rätt. Ganska likadant och helt perfekt. Som tio varianter på kladdkaka i små små bitar. Man vill ha mer precis hela tiden. Så köp köp köp. Kom bara ihåg att gå via God Handling först om du handlar skivan på nätet.

Tori Amos kommer till Oslo i oktober, men precis som Bob Dylan har hon ingen känsla alls för min privatekonomi, så jag kan inte sjava dit och se na. Tror jag. Hon är så bra att jag blir både euforisk och avundsjuk, så säg inte nej, säg kanske kanske kanske åker jag till Norge ändå.

Avundsjuk blir man på folk som besöker på bokmässan i Göteborg nu i dagarna också. Kanske inte helt euforisk men åtminstone imponerad och road blir man av skojiga Liv Strömquist och Bollstas store son Mats Jonsson som ska ha något slags ståhej där. Båda två har nyss kommit ut med nya seriealbum och lyllo er som kan gå dit och mingla. Om inte annat för att ta reda på om det är sant som det sägs i Kramfors, att folk från Bollsta har galoscherna på örona.

Fack off

Idag tänkte jag den förbjudna tanken "jag går ur facket". Sedan bestämde jag mig för att tanken inte var förbjuden, utan befogad. Jag betalar nästan 500 kronor varje månad till Kommunal. Femhundra spänn. När jag är arbetslös sänks det med en femtilapp, så Anders Borg har ju verkligen rätt i att det lönar sig att vara arbetslös i det här landet.


Femhundra kronor. I fackavgift. Vad får jag då för dessa pengar? Jo, en bit betalas till A-kassan. Ni som kan er absurdism vet att A-kassan är den där elake brovaktaren i Monty Pythonfilmen som står och kräver att folk ska svara på omöjliga frågor för att få gå över bron, annars låter han stackarna explodera. Det är bara en enda människa som lyckas lura brovaktaren att själv explodera, och det är så livet med A-kassan är. Man måste komma på det hemliga tricket som gör att de går med på att betala ut ens pengar (och helst att själva A-kassan förintas, men det händer bara i sagorna).


En annan del av fackavgiften går till min hemförsäkring. Det är ju bra, hemförsäkring. Det är dock helt onödigt att ha Kommunals hemförsäkring när ens Man också har en hemförsäkring, som dessutom är billigare.


Den sista delen av femhundringen går till fackligt arbete. Fackligt arbete kan vara sådant som att gå runt och kräva heltid så att alla medlemmar blir sjukskrivna för överbelastning. En liten bit av avgiften går till att löneförhandla. Eftersom jag jobbar som lärare förhandlar inte Kommunal för mig. Tack, tack. Det som jag trodde var fackets kärnverksamhet får också en liten slant ur femhundringen. Det kan alltså vara att facket ringer till ett vårdföretag och säger att ni får inte låta arbetarna jobba sju dygn i sträck utan lön. Sistnämnda fackliga arbete är sådant som jag vill att facket ska hålla på med, men det är förmodligen tre spänn av min avgift som går till sådant.


Jag betalar alltså femhundra kronor i månaden för att A-kassan inte ska ge mig några pengar, för en försäkring jag inte behöver samt för en facklig fråga som jag är helt emot.


Anledningen till att Kommunals fackavgift är så hög är för att det är så många kommunalare som är arbetslösa. Ju fler som är arbetslösa, desto mer solidarisk måste varje lågavlönad kommunalare vara och lägga extra mycket ur den tajta månadsbudgeten till facket.

Så jag säger NEJ till Kommunal (en kvinnas nej kan betyda ja, sa Kersin Sandels en gång. Hon uttalade sig i ett våldtäktsmål, så man kan väl ifrågasätta lite av varje gällande intelligens, sunt förnuft och så vidare där, men håll med om att uttalandet är användbart. Inte särskilt, jag vet.).


Frågan är bara vilket fack som vill ha mig. Jag kan inte vara med i något av lärarfacken, eftersom de bara låter behöriga lärare - oavsett hur låga ämneskunskaper de har - vara med i deras klubb. Jag kan inte vara med i läkarfacken, eftersom jag inte tål att se blod. Det går inte heller med Balettförbundet, eftersom de har jättestränga krav. Härmed frågar jag alltså chans på vilket fack som helst, bara det är låga avgifter. Något fack som inte har några arbetslösa, alltså. Det torde vara Statsministerförbundet.


Cykel istället för Cipramil

Älgjägarna fortsätter leka High Chaparall i skogen, psykologen har tröttnat på mig och inte ett enda veganskt alternativ förutom chokladboll finns i fikaväg när man går på stan. Går det verkligen att bo här? Men det är sol, så här kommer veckans Greatest Hits över bra saker istället:


Jeff Bridges är inte bara en av världens överbästa skådespelare, han har också gjort en bra skiva. Den har den lite kluriga titeln Jeff Bridges. Tori Amos verkar också ha lyckats göra ett storverk efter sina senaste två lite halvgäspiga album. Jag ska ansöka om undantag från köpstoppet.


Vi kom äntligen iväg till Röda Korset med två bamsepåsar omjagbaragårnerfemkiloochfårenheltannankroppsbyggnadochhudfärgsåkanjaghadem-kläder samt en hoper böcker och hela Paris Hiltons solglasögonsamling. Precis inga av sakerna saknar jag, så det var mer än märkligt att det skulle ta så lång tid att göra sig av med dem. Och precis ingen mer plats blev det här hemma.


Kommunalarbetartidningen "avslöjar" att kampen för heltid inte är så lyckad. Heltidsarbetare sliter ut sig och tvingas jobba delade turer och kajka runt på en massa arbetsplatser bara för att få ihop sina timmar. Kanske Kommunal äntligen kan släppa heltidstjatet och istället ställa sig på arbetarnas sida och slåss för högre lön och kortare arbetstid?


Ännu en positiv rapport från Kommunalarbetaren: flera kommuner har skaffat cyklar som man kan cykla två personer sida vid sida på. Därmed kan vårdpersonal ta med sig åldringarna på cykelturer som avbrott från dragspelstvånget vid eftermiddagsmedicineringen. En 90-årig tant var helt lyrisk efter att äntligen ha fått komma ut och cykla. Varför inte mer pengar går till att göra gamlingarna glada istället för att lägga Stesolid i deras pulvermos, det är nobelprisgåtan nummer ett.


7-Eleven i USA har börjat sälja vegansk färdigmat. Jag har skrivit till farbror 7-Eleven och bett honom fixa detsamma i Sverige. Om han svarar att det finns ingen efterfrågan kommer jag att först och främst fråga hur det ska kunna finnas efterfrågan på något som inte ens funnits ännu och sedan kommer jag att skaffa mig lite egen lugnande pärpuré, så psykologen får lite ledigt.En läsare på bloggen är bättre än tio jägare i skogen

Idag har Tapetorkestern slagit nytt rekord i antal läsare: 1 (EN)!


Detta inlägg tillägnas den läsaren. Ensam är stark. Eller kanske inte stark, men i alla fall inte i dåligt sällskap.
Född i pannkakans tecken

Stekte pannkaka och pratade om att jag stekte pannkaka på Facebook och tänkte på vad lång lång tid det tar att steka pannkaka, precis som en annan på Facebook skrev häromdagen. Inte alltid är livet jättespännande.


Medan jag skrev det där om pannkakan på Facebook började Youn Sun Nah sjunga låten Pancake. Jag vet inte hur det är med er, men för mig är Youn Sun Nah dagens, kanske årets, bästa upptäckt. Jag var dessutom helt ovetande om att hon skrivit en pannkakssång. Jag fortsatte med pannkaksstekandet och då slog det mig att Tori Amos också gjort en sång med titeln Pancake. Två övernaturligt begåvade sångerskor har alltså skrivit om pannkaka. Betyder det att jag, som så ofta tänker på pannkaka, IJENKLIEN är en övernaturligt begåvad sångerska? Är det ett tecken?


Då kom jag att tänka på en munk, vars namn jag har glömt (kanske för att han levde för bra länge sedan, typ på 1600-talet. Om du kan något som är ännu längre tillbaka än dess kan du dra till med det.), som trodde att precis allt var ett tecken. Om han hade rätt eller inte har jag också glömt. Och det är tecken på inget annat än ålderdom.


Huruvida munken ofta stekte pannkakor har jag inte heller någon koll på, men säkerligen tyckte han också om Thore Skogmans Plättlaggen. På tal om övernaturliga begåvningar.


-
.

Bra brist

Ett skolcafé i Texas har blivit helt veganskt och pga "smörbrist" kan man just nu bara köpa vegetabiliskt matfett på mitt närköp. Världen går framåt nästan helt i smyg.

 

Mitt möte med psykologen blev dock ingen framgång. Jag fladdrade ut i kanterna och blev ett otydligt fall. Men till nästa gång har jag förberett mig. För att spara tid och pengar har jag förslag på lösningar på mitt problem:

 

1. Ät en Alvedon 2. Gör 10 situps 3. Anlita en trollkarl.

 

Förhoppningsvis ska inte samtliga åtgärder behöva sättas in.

 

 

 


Taktkänsligt

A-kassan skickar mig ett stycke destruktionspoesi: Vi saknar ett intyg. Om vi inte får ditt intyg förlorar du din rätt till ersättning.


Jag har inte fått någon ersättning från A-kassan, eftersom de suttit i över en månad och formulerat det ödesmättade brevet till mig.


Jag ringer kommunen och ber om ännu ett intyg. Det ska nog gå bra, säger kommunen. Men inte just nu, för vi har inte tid. Det är många som vill ha intyg nuförtiden. Kanske om några veckor. Vi får se.


Jag (min Mor) har skrivit ett brev till en fordringsägare och meddelat att jag inte tänker betala förseningsavgift på en räkning, eftersom anledningen till att jag inte betalat räkningen är att den skickades till byn jag bodde i för två och ett halvt år sedan. Fordringsägare har den förmånen att de kan låta bli att svara på brev om de tycker det är tråkiga brev.


Jag ringer då upp fordringsägaren och säger ursäkta, men jag har inte fått något svar på mitt brev, är förseningsavgiften kvar? Nej, säger fordringsägarens tjänstehjon Tilda. Förseningsavgiften är borttagen på nästa faktura, säger Tilda och ler. Låter det som. 

Nästa faktura hamnar på min rätta adress. Förseningsavgiften är kvar.


Jag försöker springa i takt till Hoven Droven och lyckas inte. Ser att Bob Dylan kommer till Sverige i höst och jag har inte råd. Vrånga musiker är tydligen i konspiration med A-kassan och Tilda och kommunen.

Det ska jag berätta för psykologen, för jag har bokat en dejt nu på måndag.

Olämplighetsintyg

Psykologen vägrade ringa mig, så jag ringde tillbaka. Då är det plötsligt en annan tant som pratar på telefonsvararen och säger att hon är distriktets psykolog. Det hördes direkt att hon inte tyckte om mig, så jag tordes inte lämna något meddelande.


Dessutom kan jag ju inte ränna på psyket nu när jag ska arbeta. Nytt för i år är att elever och föräldrar kan anmäla en lärare som har en psykiatrisk diagnos, ifall denna diagnos gör läraren olämplig att utöva sitt yrke. Det vore snopet om det skulle visa sig att jag tillhör kategorin labila lärare, och blir tvungen att bära en landstingsskylt runt halsen som varnar alla elever för hur sjuk i huvet jag är.

Snart kommer alla psykologbesök att tv-sändas i Jan Björklundkanalen, så föräldrar direkt kan se vilka lärare som inte är mentala övermänniskor. Och så skickar man bort alla olämpliga lärare till en öde ö, där de blir utröstade en efter en och kastas till hajarna, som får diarré och dör ut och så störs hela ekosystemet och Martin Emtenäs kommer att komma hem till dig och hytta med näven tills du svär bot och bättring. Då ångrar du allt att du ställt till det, eller hur?RSS 2.0