Monkey gone to heaven

Idag står det i tidningen att forskningsapor behandlas illa i Laos. Där ser man. Laos, vilket otäckt land. I alla andra länder är forskarna minsann snälla mot aporna. Till exempel i Sverige. Där har aporna det så bra att människor blivit avundsjuka på dem och försökt bryta sig in på Smittskyddsinstitutet och krävt att få sitta inlåsta i apornas burar medan snällsnälla forskare utför gosesöta experiment på dem. Står det förmodligen i morgondagens tidning.


Igår stod det i tidningen att apor är smartare än vi hittills trott. Tidigare har vi ju trott att apor är så dumma att de bara sitter på en sten i främmande land och fattar nada tills de dör. Nu börjar vissa forskare tro att apor är så smarta att de både kan syssla med vapenexport, delta i Big Brother samt använda Facebook. Gårdagens tidningsartikel berättade om ett lurigt experiment man gjort där apor skulle utföra någon uppgift som forskarna tyckte var festlig. Forskarna har till detta fått forskningsanslag, utan att reflektera över att forskning på individer som inte kan forskarnas språk kanske blir missvisande eftersom dessa individer inte kan få fram vad de känner, till exempel att de tyckte experimentet var fånigt och att det vore slöseri att delta. Ovilja att delta i experiment tolkas av forskarna som att försöksdjuret inte förstått uppgiften och därmed är helt puckat och alltså förtjänar till exempel tortyr.


Nu är det visserligen bättre att sysslolösa forskare kollar om apor kan utföra rutinuppgifter istället för att sysslolösa forskare kollar hur apor reagerar när de utsätts för olika tossiga virus (se Smittskyddsinstitutet).
Bäst vore det dock om de sysslolösa forskarna fick förtidspension så att de kunde sitta och titta på Big Brother istället för att ta livet av oskyldiga.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0