Meningen med livet

I ett Twilight Zone-avsnitt från 80-talet blir huvudpersonen förbryllad när hans omgivning plötsligt börjar prata fel. Istället för "dinner" säger någon "dinosaur" och det är inte en felsägning. Alla ord byter betydelse och till slut tror huvudpersonen och alla runt omkring honom att han har blitt galen.
 
 
Så är det att prata med köttförespråkare. Innan vi går vidare vill jag definiera ordet köttförespråkare. Det är inte en vanlig köttätare. De flesta köttätare är människor som inte tänker särskilt mycket på att de äter kött. När de börjar inse att det är djur de äter blir många illa berörda och säger "jag borde sluta, men...". Det är inte för att de är köttförespråkare som de inte har slutat, det är för att de tror att det är svårt att inte äta kött. De har växt upp med att man ska äta kött, punkt slut. Köttätare äter alltså kött av gammal vana och har inget emot att någon annan inte äter kött.
 
 
Vanliga köttätare skiljer sig alltså från köttförespråkarna. Köttförespråkarna blir personligen kränkta när någon inte äter kött. De är beredda att in i döden slåss för den enda rätta läran, rätten att äta kött. De känner sig hotade av illvilliga veganer som smyger runt i buskarna och byter ut köttförespråkarnas blodiga biff mot sojastekar och grönsaksburgare när köttförespråkarna tittar bort. Köttförespråkarna sover alltid med lite köttfärs under kudden ifall det blir grönsakskrig och man blir tvungen att fly från purjodiktaturen. Köttförespråkare är väldigt rädda hela tiden, så de har det inte alls lätt. Därför ska man gå försiktigt fram med dem. Till exempel ska man försöka att inte äta inom synhåll för dem. Då kan det krasa till i köttförespråkarens själ och hen blir tvungen att skrika saker som "jag ACCEPTERAR att du inte äter djur!" och "Om alla vore veganer skulle alla djur dö ut!". Därför ska man helst inte heller råka säga att det inte är OK att äta upp någon annan, för då blir köttförespråkaren desperat och tar fram sin stora förebild, stenåldersmänniskan, och säger att vi ska leva som förritin då man bara åt kött med köttsås och köttbakelser med köttströssel. För att understryka hur relevant stenåldersmänniskans livsstil är på 2000-talet sprider köttförespråkaren gärna detta budskap på Twitter och Facebook, via iPhone.
 
 
Åter till det där med att orden byter betydelse. Det är det trixigaste med att diskutera med köttförespråkare. De byter nämligen betydelse på orden. Precis som Moderaterna leker att de är ett arbetarparti leker köttförespråkarna att de är djurvänner. De använder ord som "djurens välfärd", "respekt", "hänsyn", "humant" och "djurskydd". Problemet är att dessa ord då inte betyder det som de flesta, inklusive Svenska Akademien, anser att de betyder. Köttförespråkarna hittar istället på att alla orden är synonyma med "djurförtryck", "våld", "exploatering", "grymt" och "djurplågeri". Ni förstår ju hur svårt det blir att diskutera med sådana människor.
 
 
Ofta är köttförespråkarnas uppgift i livet att försvara stora industrier som utnyttjar djur. Köttförespråkarnas hjärtan ömmar för dessa stackars företag som inte har någon annan brödföda än att gasa ihjäl minkar, mala sönder kycklingar, snitta strupen på grisar, slita nyfödda kalvar från deras mammor, slå elefanter med krokar, klubba ihjäl sälungar, flå katter levande, utföra smärtsamma experiment på hundar och i allmänhet vara grymma mot djur överhuvudtaget. Köttförespråkarna hävdar att om inte dessa vanvettiga (fast de säger inte "vanvettiga", de säger "samhällsnyttiga") näringar får fortsätta att existera så kommer världen att gå under. Människan är i köttförespråkarens ögon inte kapabel till annat än att göra livet surt för så många djur som möjligt.
 
 
Köttförespråkaren anser alltså att människan inte kan leva på samma planet som djuren om människan inte får utsätta djuren för diverse plågsamma upplevelser. Köttförespråkarens människosyn är fullständigt hopplös. Vi finns på jorden bara för att förstöra andra varelsers liv. Människovärdet är inte högt i köttförespråkarens ögon. Människan är bara destruktiv och kan inte finnas till om det inte finns någon att sparka på.
 
 
Men vad du än gör, säg inte till en köttförespråkare att det kanske finns någon annan mening med människans liv än att utnyttja djur. Då tar nämligen köttförespråkaren till sitt favoritargument: "Alla följer ju bara gällande lagstiftning, som är utformad för att se till att alla djur har det bra." När du börjar grunna på den meningen är du bara ett snäpp ifrån att bli lika tokig som stackaren i Twilight Zone.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0