Valfrihet

En sann historia:  En ko kalvade och hon skiljdes strax från sin kalv. Inget speciellt med det, mjölkkor blir alltid av med sina kalvar fortare än kvickt (inom KRAV-mjölkproduktion får kon vara med sin kalv i fyra hela dagar, extra länge.). Det är inte lika vanligt att kon plötsligt försvinner. Kon i denna berättelse hittades så småningom i skogen. Där var hon inte ensam. Hon var där med en kalv, som hon hade gömt. Hon hade fått tvillingar. Eftersom kon varit med förr visste hon att hennes barn skulle tas ifrån henne, så hon offrade en unge för att rädda en annan.


Den historien och mycket annat (till exempel hur en kastreringstång ser ut och hur man utan bedövning använder den på nyfödda grisar) finns med i den här fina föreläsningen av psykologen och författaren Melanie Joy. Om du bryr dig om djur på allra minsta vis är den här föreläsningen för dig. Om du inte bryr dig om djur överhuvudtaget kan du bara titta på Melanie Joy, som är hur tjusig som helst. Föreläsningen handlar om psykologin bakom köttätandet, varför en del människor äter kött utan att ens fundera över alternativet. Sakligt och enkelt framfört, där publiken hela tiden hålls involverad.


Tillbaka till kon jag berättade om i början: ett vanligt argument mot att låta barn äta vegankost är att föräldrarna säger sig vilja värna det fria valet, att barnen själva ska få välja om de vill äta kött och dricka mjölk eller inte. Kon som fick tvillingar skulle nog ha en hel del att säga om det fria valet. Att välja veganskt är ett val på liv eller död. Måste barn göra det valet?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0