Sisters of Mörsil

Internationella kvinnodagen är imorgon och då kommer det att stå om fruntimmer till höger och vänster så det är lika bra att jag skriver lite i förväg för inte klumpas ihop med allt annat. Eftersom det är fullmåne imorgon kommer ingen av oss att kunna sova och då blir allt man läser luddigt, så passa på att analysera idag när skärpan är skarp.


Har inte mycket att säga om kvinnodagen, förutom att det fortfarande finns massor av länder som inte tillåter fri abort, att kvinnomisshandel och våldtäkt skylls på kvinnorna själva, att en bloggande tjej som blivit förföljd av en man får kommentaren i lokaltidningen att det var hennes eget fel eftersom hon bloggat, att industriarbetande män anses ha osäkrare anställningar än kvinnor inom vården (som rings ut med några timmars varsel) och därmed ska ha mycket mer i lön, att tjejer i högstadiet som inte fnissar när killar tafsar på dem mot deras vilja anses som humorlösa eller värre, att kvinnor gladeligen ger upp alla sina intressen när de blir föräldrar - vilket inte män förväntas göra, att kvinnor bör ägna halva livet åt att justera kroppen medan män kan nå toppositioner i samhället utan att ens kamma sig, att kvinnliga artister som inte ser ut som fotomodeller får finna sig i ständiga kommentarer om utseende och klädval - medan manliga artister blir kultidoler om de ser ut som Buddha med stripigt skägg, att kvinnor kan lägga ner hela semestern på att baka kakor och skura golv medan män drar iväg på en golfrunda med grabbarna för att slappna av, att kvinnor alltid måste vara dubbelt så bra på allt (utom att snyta barn) för att bli accepterade, att det är en komplimang att bli kallad "pojkflicka" men ett skällsord att vara "flickpojke", att leksaker som vänder sig till flickor är jävulskt trista läppstift- och muffinszombies medan pojkleksaker uppmanar till action och äventyr, att flickor som slåss stämplas som psykopater medan pojkar som inte slåss stämplas som mesiga, att kvinnor som inte vill ha barn är känslokalla medan män som inte vill ha barn ses som vilken man som helst, att kvinnor måste be om ursäkt för att de hetsäter medan en riktig man väl äter hur mycket han vill, att kvinnor som säger att män borde skärpa sig är livsfarliga manshatare, att en del föräldrar inte törs låta sina pojkar klä sig i kjol medan de låter sina flickor gå hårdsminkade till lekis, att en del kvinnor inte törs kalla sig för feminister för att de är rädda att män inte ska tycka om dem, att kvinnor ska veta sin plats medan män inte ska ifrågasättas.


Och män skickar inte meddelanden till varandra där de kritiserar varandras kroppar, i stil med "Riktiga kvinnor gillar män med former, det är bara hyndor som vill ha ben".


Och män sätter sig inte in i hur det är att vara den där strippan i Mörsil, de vägrar förstå att det är på grund av att pappor och bröder och makar och pojkvänner tycker att kvinnors kroppar ska vara till salu som den där strippan står där. För att det är ett snabbt sätt att tjäna pengar i ett samhälle där kvinnor ses som lägre stående varelser. Och i ett sådant samhälle kan man lika gärna dansa naken runt en stång istället för att ta ännu sämre betalda jobb inom vård eller städning. Men det är inte kvinnan som förnedrar sig. Det är männen som tillåter det som drar sig själva i smutsen. Och precis som det är allas ansvar att säga ifrån när någon mobbar någon eller när någon fäller rasistiska uttalanden, FASTÄN man inte tycker att hela mänskligheten är mobbare och rasister, precis lika viktigt är det att alla män säger ifrån mot kvinnoförtryck, FASTÄN man inte tycker att alla män är kvinnoförtryckare. 


En del män krymper när de inte får säga dumma saker om kvinnor. Dessa män kan man lätt stoppa ner i en liten tändsticksask och ställa ut på museum. En del kvinnor säger att kvinnoförtryck bara är ett påhitt och att man minsann får forma sin egen framtid och att det ju finns män som misshandlas och mår dåligt över att bli instoppade i fack och bladibladibla. Dessa kvinnor kan man sätta i skolbänken och säga till på skarpen att det vore fint om de inte blandade ihop äpplen och päron, att kampen för kvinnors rättigheter går hand i hand med kampen för mäns rättigheter. Det kallas mänskliga rättigheter.



Kommentarer
Postat av: Jo.

Klockrent!

Postat av: alias Kvasthildag

Just så!

När jag läste artikeln om Brinkeboda slog det mig vad synd det alltid är om dessa män. Dom har minsann HJÄLPT dom här kvinnorna och... nej ni får inte prata med dom, det var väl fan vad man ska bli ifrågasatt och påhoppad hela tiden!

2012-03-07 @ 17:48:43
URL: http://aliaskvasthilda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0