Före måndag kommer Sandydag.












Sandy Denny sjunger sorgliga berättelser med finrösten och jag går runt och försöker vara ledig med gott samvete. Stora farbröder i dyra kostymer och stora tanter som sprayat på sig alldeles för mycket parfym har bestämt att om man är ledig ska man skämmas lite grann eftersom då bidrar man inte till samhället. De stora farbröderna och de stora tanterna har bestämt att samhället, det är de stora tanterna och farbröderna och inga andra. Alltså ska alla arbeta hårt för att de stora tanterna och farbröderna ska ha råd med alldeles för dyra kostymer och lukt på flaska. Annars kanske de stora tanterna och farbröderna måste flytta utomlands och då finns det inga stora tanter och farbröder kvar i landet och hur ska det då gå?


Men jag är i alla fall ledig utan att bidra ett dugg till samhället. Någonstans sitter en stor tant och är rädd för att bli tvungen att bedöva sig med billig toaspray och en stor men ledsen farbror köper sin kostym på Myrorna och skakar av skräck för att plötsligt bli en del av det där Andra Samhället, det där samhället som han avskyr. Det där samhället där folk går omkring och spenderar en ledig dag med att höra på en söt jänta som sjunger vackert, när folk istället borde tjäna pengar och konsumera så att Rätta Samhällets kostym- och parfymkonto inte töms.


Jag går inte ens runt och oroar mig för att bli arbetslös igen, trots att stortanten och storfarbrorn vill att jag helst ägnar dygnet runt åt det. Stortanten och storfarbrorn vet att det enda som håller Samhället (dvs deras lönebesked) på topp är att hålla hela landet i konstant oro. Om folk börjar bli nöjda med att höra en sång eller skriva några ord, då stannar hela utvecklingen! Och utveckling, det är stortanten och storfarbrorns favoritord. Inte för att de vet exakt varför ständig utveckling är bra, men större tanter och farbröder före dem har sagt att utveckling är det bästa som finns. Utveckling har inget med intelligens eller kreativitet att göra, som de lägre stående varelserna tror. Utveckling är viktigt eftersom folket måste hållas lugna med komplicerade telefoner som sköter enkla sysslor och därmed gör att folket slutar tänka. Och om folket slutar tänka finns det ingen risk för att Stor Tant och Stor Farbror någonsin ska ifrågasättas.


Sandy Denny sjunger vidare som om ingenting har hänt, men jag tycker plötsligt att hennes sånger blivit ännu sorgligare.


Fotnot: Stor Tant och Stor Farbror heter i verkligheten något helt annat.



tapetorkestern.blogg.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0