Arlaharen

Väckaren ringer klockan 6 och jag blir arg på Luther igen. Det är tvärmörkt ute och iskallt i köket. Ser mig själv i badrumsspegeln och blir nästan lite rädd för den bistra gumma som barskt stirrar tillbaka.

Första dagen på jobb idag. Det pedagogiskt riktiga i att skolan ska börja klockan 8 går mig förbi. För kaffejunkies till lärare som växt upp på fjället och är vana att hugga sig en redig stöpa ved innan de gör 50 situps på morgonen är det kanske bra att de sätts i arbete den tiden på morgonen. Annars kanske dessa hyperaktiva medborgare skulle ägna sig åt grov kriminalitet, vad vet jag.

Men för oss andra, mörkrädda veklingar, som inte kan tänka en snäll tanke före lunch, då är denna morgonfixering rent farlig.

Världen är ond på morgonen, i alla fall på vinterhalvåret. Troll och häxor står redo ifall man råkar få tån utanför täcket. Sedan knaprar de i sig ens själ till frukost.

Dessutom gör de så att man kommer för sent första dagen på jobbet för att man bloggar i nattmössan.

Ska bara förtydliga lite från mitt förra, skumögda inlägg. Mannen är bara vegan när han är här hemma, men det räddar i alla fall livet på ca 40 djur om året. Och man får välja om man vill bli ihop med en vegan eller övriga folket, men det kan ju vara bra om man bestämmer sig.

Läser DN och förfäras över en frågespalt om mat och klimatpåverkan, där den ena frågan är dummare än den andra. De flesta fokuserar på hur man ska kunna fortsätta äta upp alla kossor utan att ha dåligt samvete. En frågar om det inte är miljöfarligare med de kosttillskott vegetarianer måste ta jämfört med utsläppen med köttätare (orka få styrsel på den meningen såhär tidigt på morgonen...).

En tablett B12 om dagen är dock inte lika miljöskadande som att äta en bit ko. Bara för att vara tydlig.

Och för att vara ännu tydligare: jag tycker inte att de som äter kött är dumma i huvet. Jag åt själv kött i 14 år och sedan blev jag inte vegan förrän för ca 5 år sedan. Jag visste inte bättre. Innan jag blev vegan förstod jag faktiskt inte att mjölk- och äggindustrin satt ihop med köttindustrin på ett väldigt blodigt sätt.

Och det finns mycket kvar att förstå, jag är knappast inne på perfektionsstadiet ännu. Men man kan ta små steg hela tiden. Alla lampsläckningar och minskade bilturer i hela världen må vara bra, men så länge man envisas med att äta kött är det mesta bortkastat ändå. Framför allt för djuren.

Måtte det ljusna snart.

Kommentarer
Postat av: Ilona

va skoj och få jobba lite :-), skönt även att höra att du äter lite riktigt med föda emellanåt så du inte tynar bort.

På tal om mat, ska vi prova med en fika snart igen? Vore kul och höra lite uppdateringar på af fronten..

kramar så länge

2009-11-03 @ 14:24:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0